Pensiunea „La Iepurași”: Cum au reușit doi tineri să-și dezvolte afacerea cu suportul GAL-ului „Lunca Răutului”

Emma și Dumitru Ciuprina sunt doi tineri din satul Lunga, raionul Florești, care își doresc să-și construiască viitorul acasă, în Republica Moldova. Dornici de implicare și dedicați comunității locale, tinerii au reușit prin muncă asiduă să pună pe roate pensiunea „La Iepurași” chiar în localitatea de baștină, iar grație suportului acordat de către Grupul de Acțiune Locală „Lunca Răutului”, afacerea tinerilor reușește să se dezvolte.  

Chiar dacă au studiat peste Prut și aveau șansa să activeze în România, Emma și Dumitru au ales să revină în Republica Moldova pentru a putea construi și dezvolta o afacere acasă.  

Reveniți în satul natal, tinerii au preluat o afacere deja existentă, însă pe care au reușit să o modernizeze și să o dezvolte. Dumitru afirmă că nu a fost deloc simplu, iar greutățile financiare, dar și piedicile provocate de pandemie au fost o adevărată provocare, însă dorința de a reuși și ambiția i-a făcut să nu cedeze în fața greutăților. 

 „Am construit foișoare, căsuțe, saună pentru vremea răcoroasă, o piscină pentru adulți și alta pentru copii, terasă, dar și un restaurant în care gătim cu drag pentru fiecare oaspete sau eveniment”, spune Dumitru Ciuprina.  

 Din dorință de a evolua și a progresa, Emma susține că mereu încearcă să se implice în diverse proiecte și să învețe lucruri noi. Iar pentru că rezonează cu valorile promovate de către GAL-ul „Lunca Răutului” și Rețeaua Națională LEADER, tânăra îți dorește să aducă schimbări în comunitatea din care face parte și să devine un exemplu pentru tinerii din GAL.  

 „Nici nu îmi amintesc exact momentul când am interacționat prima oară cu GAL-un „Lunca Răutului”. Am senzația că știu despre activitatea Grupului de Acțiune Locală încă de la formare, iar suportul și susține oferită de către GAL este foarte prețios pentru noi”, menționează Emma Ciuprina.  

La sfârșitul anului 2022, Emma a beneficiat de suportul GAL-ului, iar prin intermediul proiectului „Relaxare și terapie” a reușit să procure un jacuzzi exterior la pensiune.  

Fiind încă la început de drum ne-am dorit să creăm aici la pensiune un loc unic de coeziune între natură și inovație. Practic fiecare oaspete are șansa să se relaxeze și să se bucure de timp petrecut calitativ în sânul naturii, departe de forfota urbană”, accentuează Emma.  

 Tinerii mai spun că încă nu pot vorbi despre profit, ci doar despre investiții și cheltuieli, chiar și așa nu își pierd din entuziasm și din credința că vor reuși.   

 „Noi mereu tindem spre ceva nou, ceva ce ar îmbunătăți serviciile prestate la „La Iepurași”, dar și ne-ar ajuta să devenim o versiune mai bună a noastră ca antreprenori, iată de ce am aplicat și la un alt proiect demarat de Rețeaua Națională LEADER, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Tartu din Estonia – „Soluții digitale mici pentru entități care își desfășoară activitatea în Grupurile de Acțiune Locală”. Sperăm să avem în viitor și mai multe astfel de oportunități pentru a construi un viitor frumos la noi în sat”, a mai adăugat Emma Ciuprina. 


Distribuie