Despre Programul LEADER
Abordarea LEADER – un acronim în limba franceză – Liaison entre actions de développement de l’économie rurale – care înseamnă legături între acțiuni pentru dezvoltarea economiei rurale – este un instrument al Uniunii Europene de dezvoltare a zonelor rurale, scopul căruia este de a sprijini dezvoltarea locală, în special dezvoltarea economică în baza resurselor locale, pentru redescoperirea potențialului acestor zone.
Primul program de tip LEADER a fost inițiat în statele membre ale UE în anul 1991. Datorită implementării cu succes în numeroase zone rurale și a popularității sale, LEADER continuă să se extindă din punct de vedere geografic. Începând cu anul 2013, abordarea LEADER este aplicată nu doar în sate, ci și în zone urbane și poartă denumirea de „Dezvoltarea locală condusă de comunități” (CLLD). Cu ajutorul UE și al altor programe finanțate de donatori, metoda a fost extinsă în țările aflate în perioada de pre-aderare la UE și în țările învecinate.
Principalii actori ai tuturor inițiativelor locale LEADER/CLLD sunt așa-numitele Grupuri de Acțiune Locală (GAL), care reprezintă parteneriate locale instituționalizate, formate, de jos în sus. GAL-urile sunt responsabile de autoritățile locale aflate în dezvoltare și reprezintă autoritățile, agenții economici și societatea civilă locală. Membrii GAL sunt organizaţiile, instituţiile, liderii locali – reprezentanţi ai sectorului public, antreprenorial și civic, care împreună gestionează procesele de dezvoltare locală.
Rețeaua Națională LEADER este asociația ce vine să promoveze abordarea LEADER în Republica Moldova, susținând și reprezentând interesele Grupurilor de Acțiune Locală (GAL). Înființarea rețelei se datorează eforturilor comune ale GAL-urilor și organizațiilor facilitatoare, care au fost susținute de Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și de Uniunea Europeană. Prin activitatea sa organizația contribuie la dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova, fiind parte a proceselor de elaborare și implementare a abordării LEADER, stabilind parteneriate atât la nivel local, național cât și internațional, favorizând interacțiunea și dezvoltarea GAL-urilor. Asocierea și cooperarea GAL-urilor și actorilor implicați în promovarea abordării LEADER în Republica Moldova pentru dezvoltarea rurală durabilă reprezintă misiunea organizației. Începând cu aprilie 2019, Rețeaua Națională LEADER a aderat la Asociația Europeană LEADER pentru Dezvoltarea Rurală (ELARD).
Rezultatele abordării LEADER în Republica Moldova
48 - GAL-uri create
745 - Localități rurale implicate
50% - Acoperirea națională a GAL-urilor
850 - Proiecte de dezvoltare rurală implementate până în 2021
250 - Proiecte în curs de desfășurare
Pilonii de bază ai abordării LEADER
TERITORIUL
Abordarea LEADER este implementată pe un teritoriu bine delimitat, compus din mai multe localităţi învecinate, care dispun de resurse și potenţial local comun și doresc să conlucreze în scopul dezvoltării locale.
GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ (GAL)
Este un parteneriat local instituţionalizat. Membrii GAL sunt organizaţiile, instituţiile, liderii locali – reprezentanţi ai sectorului public, antreprenorial și civic, care împreună gestionează procesele de dezvoltare locală.
PLANUL STRATEGIC DE ACŢIUNE
Documentul elaborat în mod participativ, care determină viziunea comună, priorităţile și direcţiile de dezvoltare, investiţiile și acţiunile concrete, pe care dorește să le realizeze GAL-ul pe teritoriul microregiunii sale.
Abordarea LEADER se bazează pe respectarea a 7 principii de bază:
Criteriile de eligibilitate ale parteneriatului Grupului de Acține Locală (GAL) bazat pe abordarea UE LEADER și cea de Dezvoltare Locală Condusă de Comunitate (EU LEADER/CLLD)