Ana Pancrat-Boet este un nume deja cunoscut în domeniul zootehnic. Antreprenoarea de la nordul țării este renumită pentru ferma pe care o gestionează alături de soțul său, Jim Boet, de origine olandez, care s-a stabilit cu traiul în Republica Moldova.
Ana este mama a 6 copii și cea care are grijă de sute de vaci de rasa Holstein Freisian. Ea este și implicată activ în cadrul Asociației Fermierilor-Producători de Lapte. Tot Ana este și cea care a motivat sute de oameni să creadă în Grupul de Acțiune Locală „Răzeșii de pe Ciuhur”.
Venită la nordul țării dintr-un sat din raionul Ștefan Vodă, Ana este ferm convinsă că „omul sfințește locul”.
„La început nu știam ce este GAL, nu înțelegeam ce este asta, dar am zis- hai să văd, ulterior am unit toți primarii și am ajuns la un numitor comun pentru dezvoltarea comunității. Am fost și Președinte de GAL o perioadă, dar am făcut loc pentru ați oameni talentați, care dispun și de mai mult timp pentru a se implica în dezvoltarea satelor noastre. A fost o experiență unică și extrem de prețioasă pentru mine”.
ât despre fermă, Ana mărturisește că „motorul” întregului proiect este soțul său, care vine și cu o experiență vastă în domeniu, ea însă este ce care face ca lucrurile să se întâmple și gestionează cu multă dăruire această afacere.
„Începutul a fost foarte greu. Lipsea cadrul legal. Am lucrat cot la cot cu ANSA pentru a aduce animalele pe care le voiam din Olanda. Am fost și în Danemarca ca să aducem din Olanda rasa Holstein Freisian, rasa de vaci care oferă cel mai mult lapte, cam câte 45 litri de lapte pe zi. A fost extrem de dificil, am stat în vamă cu vacile și cu o groază de certificate. Dar iată-ne aici după 11 ani în care am muncit foarte, foarte mult.”
Pentru că și-a dorit să aibă o fermă exact ca în Europa, Ana a început să caute proiecte inovatoare care puteau fi implementate în propria gospodărie. Astfel, a uimit întreaga țară când a pus în practică o serie de lucruri inedite pentru fermierii locali.
cum Ana merge prin țară și face manichiură vacilor, iar recent a ajuns chiar și la Cimișlia.
Mai nou, Ana este și un „guru” în digitalizarea și robotizarea fermelor, lansând un start-up prin care activitatea fermei trece de pe hârtie în calculator.
„Și această idee, de a aduce niște softuri de digitalizare în fermă, este o inovație pentru țara noastră. Noi aveam registre cu tot arborele genealogic al fiecărei vaci, acum totul este în calculator. O altă inovație a fost implementată pentru a monitoriza sănătatea bobinelor. Printr-un cip noi verificăm temperaturii vacilor, iar prin telefon primim alarmă dacă vaca are febră, nu rumegă ori este prea activă. De asemenea, urmează să cumpărăm un robot care împinge mâncarea aproape de animale, acum avem un tractor, dar noi am decis să economisim pe motorină și să apelăm la un robot care ar face munca mai rapid.”
Acest exemplu a fost salutat de mai mulți fermieri, iar în prezent Ana oferă consultanță în acest domeniu.
n urma a doua apeluri de grant, lansate de GAL-ul „Răzeșii de pe Ciuhur”, familia de antreprenori a obținut un aparat de ultrasonografie pentru vaci și un stand de contenție pentru trierea copitelor, care are funcția de a face manichiura și pedichiură la vaci.